METPROM PROJESİNDEN HABERLER

0
1405

SAYI    1

METPROM PROJESİNE HOŞGELDİNİZ

METPROM, AB’nin Yaşam boyu Öğrenme Programı kapsamında, Liman Güvenliği konusunda mesleki eğitim ve öğretimi geliştirmek amacıyla AB tarafından kaynak sağlanan bir Leonardo Da Vinci Projesidir.

METPROM Proje ekibi olarak ilk METPROM  Projesi Haberlerini  sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Bu ilk sayıda, METPROM Projesini ve Proje ortaklarını  tanıtacağız.

METPROM ismi “Avrupa Deniz Güvenlik Personeli Modüler Gelişmiş Eğitim Programı” nın kısaltılmış halidir.

HABER İÇERİĞİ

METPROM PROJESİ

-Arka Plan

-Projenin Amacı

-Ortaklık Yapısı

-Beklenen Sonuçlar

METPROM PROJESİ

ARKA PLAN

AB, Deniz Güvenliğini iyileştirmek amacıyla Uluslararası Denizcilik Organizasyonunun (International Maritime Organization -IMO) çalışmalarına dayanarak bir takım yönetmelikler/tavsiyeler yayınlamıştır. Bunlar Denizde Can Güvenliği Uluslararası Anlaşması (International Treaty for the Safety of Lives at Sea -SOLAS), ve Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği (International Ship and Port Facility Security -ISPS) Kodu’nda (Yönetmelik XI-2/3, 2004 ve AB Yönetmeliği (EC) 725/2004) belgelenmiştir. ISPS Kod, hükümetler, liman idareleri ve gemi şirketlerinden istenen güvenlik gereksinimlerini ayrıntılı bir şekilde kapsamaktadır.  Navlun hareketlerinin daha iyi izlenebilmesi, kaçakçılıkla mücadele etmek ve terörist saldırı ve tehditlerine karşı layıkıyla tepki göstermek amaçlarını taşır. Bugün, pek çok liman tesisi ISPS-uyumlu olmak zorundadır, bu da ancak güvenlik organizasyonlarında belirli standartları uygulamaları ve sürdürmeleri ile mümkün olabilmektedir. Elektronik/mimari tedbirler gibi birçok güvenlik konusu bu şekilde onaylanmıştır, fakat güvenlik için en önemli konu olan organizasyonel/işletme konularına pek dikkat edilmemiştir. Ayrıca, bir çok Avrupa ülkesinde, denizcilik özel güvenlik personeli bir şekilde ulusal özel güvenlik sektörü mevzuatının “dışında” bırakılmışlardır ve CoESS bunun endişe verici bir yaklaşım olduğunu ve bu gidişle ISPS-uyumlu (ve AB Yönetmelik (AK) 725/2004 uyumlu)  alanlardaki güvenlik personelinin eğitim standartlarının ciddi boyutta düşeceğine inanmaktadır.

METPROM PROJESİNİN AMACI

METPROM Projesinin ana amacı, deniz Limanlarında görev alacak güvenlik personeline  güvenlik eğitimi verilmesi ve bu eğitimde  simülasyon tabanlı modüllerle hali hazırda geliştirilmiş olan yeniliğin transfer edilmesi, bu şekilde, dünya ticaretinin %90 dan fazlasının gerçekleştiği limanlarda gemi trafiğinin yoğunluğu nedeniyle giderek daha karmaşıklaşan operasyonlardan doğan güvenlik açıklarının giderilmeye çalışılmasıdır.

İkinci amacı, geniş AB standartlarını, standardize ve uyumlu eğitim programları vasıtasıyla üye ülkelerdeki liman güvenliği yöntemlerine taşımaktır. Bu amaçlara ulaşabilmek için, şu hedeflere ulaşılacaktır:  Tüm AB üye ülkelerde faaliyet gösteren kalifiye eğitimciler, ISPS-uyumlu liman tesislerinde görev yapan eğitimli liman güvenlik personeli, -AB liman güvenliği ve Geliştirilmiş liman güvenliği standartları ile uygunluğun tesis edilmesidir.

METPROM ORTAKLIK YAPISI

Ortaklık, projenin gerektirdiği şekilde güvenlik konularında ya da benzer eğitim programları, yazılım ve/veya donanım konularında bilgi ve deneyime sahip  aşağıda belirtilen ortaklardan oluşmaktadır.

Rol İsim Ülke Organizasyonun Türü Yasal Yetkili
Başvuru Koordinatörü

(CO-APP)

Piri Reis Üniversitesi TR-Türkiye Üniversite (üçüncü derece)

(EDU-UNIV)

 

Prof. Dr. Osman Kamil SAĞ
Çekirdek Ortak

(PA-CORE)

Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu BE-Belçika Profesyonel Dernek

(ENT-PROFS)

 

Hilde DE CLERCK
Çekirdek Ortak

(PA-CORE)

Stichting STC-Group NL-Hollanda Mesleki Teknik Lise

(EDU- SCHVoc)

 

Jan KWEEKEL
Çekirdek Ortak

(PA-CORE)

Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği

 

TR-Türkiye Kar amacı gütmeyen, hükümete bağlı olmayan organizasyon

(“NGOs”) (NFP)

Oryal ÜNVER
Çekirdek Ortak

(PA-CORE)

BorasÜniversitesi SE-İsveç Üniversite (üçüncü derece) (EDU-UNIV)

 

Bjorn BRORSTROM
Çekirdek Ortak

(PA-CORE)

World Maritime

Üniversitesi

SE-İsveç Üniversite (üçüncü derece) (EDU-UNIV) Bjorn KJERFVE
Çekirdek Ortak

(PA-CORE)

Hochschule Wismar,

Teknoloji,İş ve Tasarım Üniversitesi

DE-Almanya Üniversite (üçüncü derece)

(EDU-UNIV)

Norbert GRUENWALD

METPROM PROJE TAKIMI

PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ (PRU)

PRU, Türkiye’deki denizcilik sektörünün tamamı, yani Türkiye Denizcilik Odası (TCS) aracılığıyla Türk Denizcilik Eğitim Vakfı (TUDEV) tarafından kurulmuş ve desteklenmektedir. PRU’nin çekirdeğini oluşturan TUDEV, 1993 ten bu yana denizcilerin eğitilmesi konusunda çok başarılı bir geçmişe sahiptir. TUDEV ayrıca, Türk Denizcilik Sektörünün dünya standartlarına çıkarılmasında, denizcilik politikaları oluşturulmasında ve ekonomik gücü, zenginliği ve ülkenin bu alandaki verimliliğini  artırıcı hedefler belirlenmesinde çok etkili olmuştur. Profesyonelleri eğiterek, eğitim ve operasyon merkezleri açarak, ilgilenenler için kariyer imkanı sağlamış ya da  denizcilik alanında faaliyet gösteren eğitim kurumlarına tesis ve eğitim konusunda destek vererek Türk Denizcilik Endüstrisini teşvik etmiştir. Bünyesinde üstün deneyimli kişiler barındıran PRU, projeye denizcilik güvenliği konusunda katkıda bulunabilecek engin uzmanlık ve yeteneğe sahiptir.

AVRUPA GÜVENLİK HİZMETLERİ KONFEDERASYONU (CoESS)

CoESS, Avrupa’daki 31 ulusal özel güvenlik şirketi derneğinin şemsiye kuruluşudur. 1989 da kurulmuştur. CoESS, özel güvenlik hizmetleri endüstrisinin çıkarlarını temsil eden tek Avrupa işverenler organizasyonudur. Avrupa Komisyonu (DG İstihdam, Sosyal İşler ve İhtiva) tarafından, Avrupa Anlaşmaları çerçevesinde Avrupa sektörel sosyal ortak olarak tanınmaktadır.

CoESS 21 Avrupa Birliği üyesi, toplam 28 ülkeyi ülkeyi temsil eder, bunun anlamı 50,000 özel güvenlik şirketi, bunların işverdiği 1.7 milyon özel güvenlik personeli demektir. CoESS her zaman (mesleki) eğitimi, sektörün daha ilerlemesi/profesyonelleşmesi yolunda öncelikli bir husus olarak ele almaktadır.  Belirli endüstri  alanları için özel amaçlı el kitapları/yönergeler hazırlanmıştır. ISPS Kod (AB Regülasyon (AK) 725/2004) üzerine odaklanmış, Avrupa çapında  Denizcilik Güvenlik Personeli Eğitim Programı çok ihtiyaç duyulan bir aktif değerdir.

STICHTING STC-GROUP (STC)

Rotterdam’daki STC Group, dünya çapında nakliye, liman, denizcilik ve lojistik zincir tedarikçilerinin ve aynı zamanda limana dayalı petrol ve kimya sektörlerinin deneyimlerinin toplandığı bir havuz oluşturur. Bu havuzun stratejik değeri vardır, çünkü aslında hükümetlerin ve endüstrilerin angaje oldukları büyük projeler sanal anlamda tümleşik olarak yürütülürler. Dolayısıyla STC Group iyi bir ortaktır. İnsan kaynaklarının gelişmesini, tavsiye, teknik destek, araştırma ve uygulama ile birleştirir. Yararlı olduğu noktalarda, gelişmiş simülasyolar kullanırlar.

GÜVENLİK SERVİSLERİ ORGANİZASYON BİRLİĞİ DERNEĞİ (GÜSOD)

GÜSOD, Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği  Derneği  1994 te kurulmuştur ve CoESS’in aktif 25 üyesinden biridir ve Türkiye’deki 80,000 özel güvenlik personelini istihdam eden 19 özel güvenlik şirketini temsil eder ve ülkedeki en öne çıkan özel güvenlik işverenleri kuruluşudur. ISPS Kod konusundaki uzmanlık ve deneyimi ile CoESS’in Denizcilik Güvenlik Çalışma Komitesinde aktif olarak faaliyet göstermektedir ve mesleki eğitimi, özel güvenlik sektörünün daha ilerlemesi /profesyonelleşmesi yolunda öncelikli bir husus olarak ele almaktadır.

BORAS ÜNİVERSİTESİ (UOB)

Boras Üniversitesi, 6 fakültesinde Kütüphanecilik ve Bilgi Sistemleri, İşletme ve İnformatik, Moda ve Tekstil Çalışmaları, Davranış ve Eğitim Bilimleri ve Mühendislik ve Sağlık Bilimleri konularında araştırma ve eğitim imkanları sunan modern bir üniversitedir. Şehrin merkezindeki kampüsünde 15,000 öğrenci ve 650 çalışan bulunmaktadır. Boras Üniversitesi heyecan verici projelerde öncü rol oynamaktadır. Bunların başında bölgedeki ayrıcalıklı araştırma alanında “Akıllı Tekstil” (Smart Textile) ve kargonun güvenli nakliyesine yönelik “Güvenli Akış” (SecureFlow) sayılabilir.

Boras Üniversitesi, risk, güvenlik ve emniyet konularında, bilhassa taşımacılık güvenliği ve can emniyeti üzerinde odaklı araştırmaların merkezidir. Taşımacılık güvenliği alanındaki araştırma, lojistik ve talep zinciri yönetimi alanlarıyla yoğun bağlantı içinde  yürütülmektedir.

WORLD MARITIME ÜNİVERSİTESİ (WMU)

World Maritime Üniversitesi Uluslararası Denizcilik Organizasyonu (International Maritime Organization -IMO) tarafından, dünyanın çeşitli ülkelerinde iyi eğitim almış uzman denizci personel sayısını artırmak ve böylelikle tüm küresel denizcilik camiasının yararına uluslararası denizcilik geleneklerinin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla 1983 te kurulmuştur. Üniversitenin birincil araştırma konusu deniz emniyeti, deniz çevresini daha iyi korumak, uluslararası deniz nakliyatını ve limanları daha verimli hale getirmek ve denizcilik sektörünün sürdürülebilirliğini artırmak üzerine kuruludur. WMU üst seviye denizcilik eğitimi sunar ve böylelikle denizcilik camiasına uygulanabilir deniz nakliyatı ve gelişimi konusunda en yüksek standartlara erişilmesi yönünde küresel boyutta katkıda bulunur. Üniversite, akademik çalışma ile uygulama deneyimini başarılı bir dengede verir ve denizciliğin tüm alanlarında verilen uğraşları kavrama olanağı sunar. WMU’de yaklaşık 100 misafir öğretim görevlisi eğitim vermektedir.

HOCHSCHULE WISMAR UYGULAMALI BİLİMLER-TEKNOLOJİ, İŞLETME VE TASARIM ÜNİVERSİTESİ (HSW)

HSW, 100 yıldan daha eski bir mühendislik eğitimi geleneği ve birikimini temsil eder ve Mühendislik, Ekonomi ve Tasarım olmak üzere üç fakülteyi bünyesinde barındırır. Günümüzde 6,000 den fazla öğrenci, lisans ya da lisansüstü programlarında eğitim görmektedir. Denizcilik Çalışmaları Departmanı, kaptanlar ve başmühendislerin becerilerini en üst seviyeye taşımaları için tasarlanmış, seyir ve gemi mühendisliği eğitimleri verir. Öğrencilere sunulan programlara paralel olarak, deneyimli denizcilerin kendilerini geliştirmeleri için, uluslararası denizcilik şirketlerinin özel taleplerine uygun profesyonel gelişim dersleri de verilmektedir. Denizcilik alanındaki araştırmalar Alman Bakanlıklarının adına yürütülmektedir, ancak özel şirketler için de yapılabilmektedir. Eğitim ve araştırma projeleri için kullanılan ana donatım Warnemuende Denizcilik Simülasyon Merkezidir, burada Emniyet ve Güvenlik Eğitimi dahil tüm simülasyonlar mevcuttur. Departman ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok projede yer almıştır.

BEKLENEN SONUÇLAR

Ana  somut sonuç, liman güvenliği konusunda yeni simülasyon bazlı modüller ihtiva eden ve oyun bazlı teknoloji ve 3D model uygulamalarına odaklı ve değerlendirme aracı da bulunan e-öğrenim tabanına adapte edilmiş yeni bir eğitim paketidir. Bunun yanı sıra, beklenen soyut sonuç ise, bu eğitimin liman güvenliği hakkında hiç ya da çok az bilgiye sahip bir çok işsiz insana, gerekli uzmanlığa sahip olma ve liman güvenlik görevlerine talip olma konusunda bir fırsat yaratacak olmasıdır. Eğitimin ortak ve AB ülkelerinde geniş kullanım alanı bulması ve etkinin çok çarpıcı olması beklenmektedir.

PROJENİN İLK ORTAKLAR TOPLANTISI (KICK-OFF MEETING) 3-5 ARALIK 2012 TARİHLERİNDE ISTANBUL’DA GERÇEKLEŞMİŞTİR.

METPROM PROJESİ BİR SONRAKİ TOPLANTI

Tarih :   15-17 Nisan 2013

Yer:        WMU – World Maritime Üniversitesi, Malmö, İsveç

Bütün ilgili tarafların ortaklar toplantısına katılımı ve görüş/tavsiyelerini paylaşmalarından memnuniyet duyarız.