ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN SİLAHLI OLARAK GÖREV YAPMALARI HER ZAMAN MÜMKÜN MÜ?

0
116325

Özel güvenlik görevlilerinin istihdamı ve yetkileri 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

Özel güvenlik firmaları kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette kolluk kuvvetlerine, devletin çizdiği çerçevede destek vermek ile yükümlüdür. Özel güvenlik şirketleri İçişleri Bakanlığı ve Valilikler tarafından denetlenmektedir. Özel güvenlik firmalarının İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeleri sorumluluk sahaları doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Valilik denetlemeleri ise sorumluluk sahaları doğrultusunda İl Emniyet Müdürlükleri veya Jandarma Komutanlıkları tarafından yapılmaktadır.

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 8.maddesi şöyle demektedir.

Silah bulundurma ve taşıma yetkisi

Madde 8- Hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceği komisyon tarafından belirlenir. Ancak eğitim ve öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasına izin verilmez. Özel güvenlik görevlileri, özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı olarak görev yapamazlar.

Koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilir. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamaz ve bulunduramazlar. Ancak özel güvenlik şirketlerine, para ve değerli eşya nakli, geçici süreli koruma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere, özel güvenlik eğitimi veren kurumlara, silah eğitiminde kullanılmak üzere, komisyonun kararı ve valinin onayı ile silah alma, kullanma ve taşıma izni verilebilir.

Geçtiğimiz günlerde Ortaköy’de gerçekleşen saldırı sonrası eğlence mekanlarında görev yapan özel güvenlik görevlilerinin silahlarının olmayışı konusunda basında bazı tepkiler yer aldı ve olumsuz değerlendirmeler yapıldı.

Yukarıda yasa maddesinde de belirtildiği gibi okullar, hastaneler, AVM’ ler, stadyumlar, içkili mekanlar da özel güvenlik görevlilerinin silahlı olarak görev yapmaları mümkün değildir. Bu bağlamda Reina gece kulübündeki özel güvenlik görevlileri de terör saldırısının olduğu gece silahsız görev yapıyorlardı.

Konuya ilişkin olarak Ortaköy/İSTANBUL’ da yaşanan terör saldırısı sonrası Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği “GÜSOD” Başkanı Sayın Murat KÖSEREİSOĞLU’ nun değerlendirmeleri;

“Bu konuda Türkiye’nin genel politikasının ‘silahsızlanma’ yönündedir ve ülkemiz Avrupa’ya göre yine de ileri noktadadır.

Bir yerde görev yapacak azami özel güvenlik görevlisi sayısını da silah sayısını da İl Özel Güvenlik Komisyonlarında belirlenmektedir. Bir yerde silahla güvenlik yapılıp yapılmayacağına da karar da yine İl Özel Güvenlik Komisyonlarında tesis edilmektedir. Avrupa ülkelerinde havalimanlarında bile silahlı özel güvenlik görevlileri bulunmamaktadır. Bazı kritik noktalarda silahlı görev yapan güvenlik görevlilerinin silah taşıdıklarını görmezsiniz. Silah; özel eğitimli, az sayıda kişiye verilmektedir. Türkiye silahtan uzak durmaya çalışıyor çünkü silah beraberinde başka sorunları getiriyor; intiharı, yanlışlıkla vurmayı, kötü niyetli kişilerin eline geçme riskini… Batıya göre bizde kullanım alanı hala fazla. İl Özel Güvenlik Komisyonları silahlı hizmetleri daha da sınırlamaya çalışıyor. Çünkü silah ya da mermileri çalınabiliyor, kötü ellerin eline geçebilir, verdiğiniz kişi kötü amaçlı kullanabilir.“

Ama gerekli yerlerde uzun namlulu silahlarla görev icra eden özel güvenlik görevlileri de bulunmaktadır.

Şuanda Türkiye’de yaklaşık 90 bin yerleşkenin (banka, bina, fabrika, AVM gibi ) özel güvenlik izni var. Buralar için 55 bin silah tahsisi yapılmış durumda. Ama bunlar azami rakamlar. Bu tahsisin yapılması 55 bin silah alındığı anlamına gelmiyor.  450 bin civarında da özel güvenlik kadrosu tahsis edilmiş ama fiilen istihdam edilen kişi sayısı 320 bindir. Çünkü İl Özel Güvenlik Komisyonları azami sınırları belirliyor. Örneğin komisyon, 10 güvenlik görevlin, üç silahın olabilir diyor ama kuruluşlar bu sayının altında kalmak kaydı ile özel güvenlik görevlisi ve silah bulunduruyorlar. Yani üç tanesi silah taşıyabilir, diyor.

Terörle mücadelede özel güvenliğin rolü çok sınırlı.  Kaldı ki Reina gece kulübünde o gece  silahlı polis de var. Özel güvenlik görevlisi de silahlı olsa idi belki onun yaşı da 23 olacaktı. Üstelik özel güvenlik görevlilerini deneyimi polisten çok daha az. Terörle mücadelede özel güvenlik görevlileri son halka ve zor bir halka.”