ÖZEL GÜVENLİK EĞİTİMLERİ GELİŞTİRME VE ALAN/BRANŞ EĞİTİMLERİ (ÖZGE PROJESİ) ÇALIŞTAYI 8-12 KASIM 2023 TARİHLERİNDE ANTALYA’DA YAPILDI.

0
657

Özel güvenlik görevlilerinin daha yetkin, nitelikli ve etkin bir hizmet sunmaları ve özel güvenlik görevlilerinin eğitimlerinin, günün gelişen şartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla başlatılan “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Projesi “ne (ÖZGE Projesi) ilişkin çalıştay, 8-12 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi.

 

Çalıştaya; Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı temsilcileri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) temsilcileri, akademisyenler, Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği üyeleri (GÜSOD), sektörde faaliyet gösteren özel güvenlik şirketleri, özel güvenlik eğitim kurumlarının yöneticileri ile Özel Güvenlik ve Savunma İşçileri Sendikası temsilcileri katıldı. Çalıştayın 8-10 Kasım tarihlerindeki bölümüne özel güvenlik sektörünün paydaşları, 12 Kasım tarihine kadarki bölümüne ise akademisyenler ve Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı personeli katıldı. Çalıştay kapsamında Antalya’daki eğitim merkezinin açılışı da yapıldı.

GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN’ ın açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, daha önce hayata geçirilen ÖGNET, KAAN ve diğer çalışmaların özel güvenlik sektörüne olan katkılarını dile getiren ŞAHAN, ÖZGE Projesi’nin de bu konuda yeni bir sayfa açacağına inandığını söyledi. Alan eğitimlerinin artı bir değer yaratacağının altını çizen ŞAHAN, “Bu konuyu; kalite, güvenlik, uyum ve güven konularında değerler bütünü olarak ele almamız gerekiyor. En düşük fiyat yerine en iyi değer sunan sorumlu işverenler; profesyonel, iyi eğitimli ve motive personellerin oluşturulmasına destek olacak. Kamu gücüne destek ve belirlenmiş olan yetkiler kapsamında gelişmelere uyumlu şekilde ve daha yüksek bilinçle hizmet verilebilecek. Güncel bilgilere dayalı Ulusal Mevzuatın belirlediği kriterlere uyum sağlamak ve alan eğitimi almış konularda liderlik rolünü üstlenmek, oyuncular arasında adil bir rekabet ortamının oluşmasını destekleyecek. Alınan eğitimle paydaşlar ile yapıcı ve karşılıklı yarar sağlayan bir diyalog kurulabilecek, en iyi uygulama modeli ve operasyonu yürütme imkânı doğuracaktır” dedi. Alan eğitimleri çok önemli olduğunu da vurgulayan ŞAHAN, “Bunun bilincinde olduğumuz için uzun süredir kendi imkânlarımızda ek eğitimler uyguluyoruz. ÖZGE Projesi ile bu konuya ayrıcalık tanınması ve kamu otoriteleri tarafından bir standarda oturtulacak olması bizim içinde oldukça önemli bir gelişme. Bugün kendi bünyemizde verdiğimiz eğitimlerin sonucunda, ihtisaslaşma eğitimlerini alan özel güvenlik görevlilerinin yüzde 63 daha doğru müdahalede bulunduklarını fark ettik. Böylece GÜSOD olarak, özel güvenlik sektörünün hizmet kalitesini artırırken yüzde 30 oranında daha iyi bir hizmet sunma olanağı sağlıyoruz” diye konuştu. Bugüne kadar farkındalık yaratmak ve GÜSOD bünyesinde daha yetkin istihdam alanları oluşturmak için yapılan eğitim faaliyetlerinin de tescilleneceğinin altını çizen ŞAHAN, “ÖZGE Projesi ile birlikte sektörümüze nitelikli ve yetkin özel güvenlik görevlileri kazandıracağız ve sektörümüzü anlatırken güçlük çekmeyeceğiz. Özellikle sektörde hizmet veren personelin yan hakları konusunda da daha talepkâr olabileceğiz. Sektörümüzün hizmet verdiği bazı alanlarda, başka mevzuatlar ile düzenlenen alan eğitimlerinin varlığı da korunmuş olacak. Ayrıca alan eğitimlerinin geçerliliği ile sektörümüzün çeşitliliği, tutarlılığı ve zenginliği sağlanacak. Bünyesinde eğitim kurumu bulunduran şirketlerimiz, tanımlanmış bir eğitim programına sahip olacak. Tazeleme ve temel eğitimlerin ardından hizmet verdiği alanın ihtiyaçlarına göre tecrübe edinen özel güvenlik görevlileri, alan eğitimlerinin hayata geçmesiyle birlikte artık ihtisaslaşacaklar” dedi.

 

Çalıştayın ardından atılacak adımlar ile mevcut temel ve tazeleme eğitimlerinin üzerine ilave bir eğitim programı hedefi oluşturularak, alan eğitimleri programının oluşturulması gerektiğini ifade eden Şahan, “Bu programların içerisinde; mevcut veya yeni alan eğitimi verecek kurumların uygun metot ile sertifikalanması ve süreçleri, hedef kitle, kursların ne olacağı ve derslerin içerikleri, eğitimlerin kaç gün süreceği ve hangi personelin hangi eğitimi/eğitimleri alacağı, eğitim içeriklerine yönelik ders notları ve materyalleri ile sertifikasyon süreçleri ile online eğitim modelleri ve içeriği gibi konularında konulması gerekiyor. Günümüz koşullarına göre online eğitim imkânlarının varlığı da ayrıca dikkate alınmalı. Kamu otoritelerinin ve tarafların önderliğinde gerçekleşecek olan çalışmalar ile bu eğitimi verecek olanlar, imkânlarını hazırlayarak çalışanlarını daha değerli hale getirebilecek. Bu eğitimleri alacak olan özel güvenlik görevlileri için ise en faydalı çıktı, sanırım artı değer katan sertifikasyonlar olacak” diye konuştu.

Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Suat ÇELİK yaptığı konuşmada Özel Güvenlik Eğitimlerine yönelik genel değerlendirme yaparak Alan/Branş eğitimleri konusunda yaptıkları çalışmalar sonrası mesafe kat ettiklerini ifade ederek konuya ilişkin olarak YÖK ile imzalanan protokol çerçevesinde akademisyenlerden istifade edildiğini belirtmiştir.

 

Sunumlar;

  • Özel Güvenlik Eğitimleri Geliştirme Alan/Branş Eğitimleri Projesi (ÖZGE) Doç. Dr. Uğur DEMİRCİ;
  • Uzmanlık Alanları ve Eğitim Programları Doç. Dr. Ali SEMERCİ;
  • Eğitim Modeli İbrahim ÜNEY
  • MYO Standartları Doç. Dr. Cem BABADOĞAN
  • Yoklama Bilgi Sistem Recep SEF

Tarafından yapılmıştır.

 

Konuşmaların ardından alan eğitimleri için sektörel alanların belirlenmesi, eğitim programlarının oluşturulması, eğitim modelinin belirlenmesi, mevzuat düzenlemeleri gibi konular ele alınmıştır. Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından çerçevesi çizilen açılış bildiriminde, bina ve tesis koruma, özel güvenlik yöneticiliği, ulaşım güvenliği, kişi koruma, kıymet nakli güvenliği, geçici toplu etkinlikler ve spor güvenliği ile alarm izleme merkezi olarak belirli alanlarda detaylı çalışmalar yapılacağı belirtilerek alan eğitimlerinin başlangıçta zorunlu olmayacağı, zaman içinde geçiş dönemi sonrası yaygınlaşmasının ardından zorunlu olacağı düşünüldüğü ifade edilmiştir.  Dört çalışma grubu oluşturularak çalışmalara devam edilmiştir.

1.Grup: Sektörel alanların belirlenmesi, eğitim programlarının oluşturulması

2.Grup: Eğitim modelinin belirlenmesi

3.Grup: Mevzuat düzenlemeleri

4.Grup: Meslek Yüksekokulu standartlarının belirlenmesi

 

Kapanışta Çalıştay sonuç Raporu Doç. Dr. Uğur DEMİRCİ tarafından takdim edilmiştir.

Özel Güvenlik Denetleme Başkanı ve Antalya Valisi de bir konuşma gerçekleştirmişlerdir.

Kapanışı İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent TURAN yapmış ve Plaket Töreni ile Program tamamlanmıştır.

Daha sonra Şehir Merkezindeki Eğitim Merkezinin açılışı yapılmıştır.

CEVAP VER