ÖZEL GÜVENLİK SEKTÖR BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

0
352

Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) ve Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı iş birliğiyle SEKTÖR BULUŞMASI yarım gün süre ile 6 Temmuz 2023 günü İstanbul’da gerçekleştirildi. Organizasyona Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Sn. Suat ÇELİK, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı personeli GÜSOD Yönetim Kurulu Üyeleri, GÜSOD Üyeleri ve sektör paydaşları katıldı.

Program, GÜSOD Başkanı Sn. Turgay ŞAHAN ile Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Sn. Suat ÇELİK’ in konuşmalarıyla başladı. GÜSOD olarak, bu tarz toplantıları çok önemsediklerini ve desteklediklerinin altını çizen ŞAHAN, “Sektör buluşmalarında birçok konuyu değerlendirebilme fırsatımız oluyor. Özel Güvenlik Alanında yapılan düzenleme ve yeniliklerin değerlendirilmesinin yanı sıra dijitalleşme çalışmaları ile bunların uygulama alanlarındaki son durumlarının istişare edilmesini önemsiyoruz. ÖGNET-KAAN-PATBİS-ASİP-ÖZGE ve SEP gibi projelerdeki son gelişmeler hakkındaki gelişmeleri memnuniyetle izliyoruz ve destekliyoruz” dedi. Son dönemde geçirilen projelere dikkat çeken ŞAHAN, özel güvenlik sektörü açısında çok önemli olan alan eğitimleriyle ilgili düzenlemeler ve birleştirilmiş genelge uygulaması konularının ele alınmasından dolayı fazlasıyla memnun olduklarını ifade etti.

 Özel Güvenlik Denetleme Başkanı Sn. Suat ÇELİK; Özel Güvenlik Sektörünün projeksiyonunu yaparak 2004 yılında yasallaşan 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun sonrası sektörde gelinen noktayı değerlendirerek gelişim sürecini anlattı. Sahada fiilen görev yapan Özel Güvenlik Görevlisi sayısının 352 binin üzerinde olduğundan bahsederek bu rakamın genel kolluk sayısına yaklaştığını söyledi. Ülke genelinde 169 kişiye bir kolluk kuvveti düşerken bu rakam Özel Güvenlik Görevlisi sayısının bağlamında 250 kişiye bir Özel Güvenlik Görevlisi olarak gerçekleştiğini ifade etti. Sektörde kadın istihdam oranının %14 olarak gerçekleşmesinin memnuniyetle karşılandığını özellikle vurguladı. Marmara Bölgesinde istihdam oranının %38 lere ulaşmasına rağmen bu rakamın Doğu Anadolu Bölgesinde %5, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise %7 civarında gerçekleştiğini söyledi. İstanbul İlinde istihdam oranı %26 ile en yüksek seviyeye ulaşırken İstanbul’u sırası ile Ankara%11, İzmir %6, Antalya %4, Kocaeli %3 ve Bursa’nın %3 ile takip ettiğini belitti.

2012 yılında özel güvenlik sektörünün etkin denetimi amacıyla kurulmuş olan Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığının yeniden yapılandırma sonrasında sonuç odaklı bir stratejik yaklaşım içinde çalışmalarını sürdürerek kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde analiz ve değerlendirmeler yaparak çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etmiş; Kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetleri ile silah işlemleri ve sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddelere ilişkin faaliyetlerin, evrensel değerler ve hukukun üstünlüğünü çerçevesinde çağdaş bir yönetim anlayışıyla düzenlendiğini, yürütüldüğünü ve denetlendiğini söylemiştir. Özel Güvenlik Görevlilerinin görev yaptıkları ihtisas alanlarında bilgi, beceri ve tecrübelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak nitelikte Alan Eğitimleri konusunda çalışmalarının devam ettiğini belirtmiştir. Sektör yararına olmak üzere tüm tekliflere açık olduklarını ifade ederken tüm sektör paydaşları ile yakın iş birliği içinde olmayı önemsediklerini söylemiştir.

Toplantıda Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı Özel Güvenlik Hizmetleri Ş. Md. Sn. Recep ÇENGEL Sunumunda Özel Güvenlik Alanında Yapılan Düzenleme ve Yenlikleri takdim etmiş, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı AR-GE ve Bilgi Sistemleri Ş. Md. Doç. Dr. Sn. Uğur DEMİRCİ ise Özel Güvenlikte Dijitalleşme ve Uygulamalarını anlatmıştır.

CEVAP VER